D-Day: Normandië 1944 (Freedom is not Free)

Generaal Arie Vermeij

Arie Vermeij

Zaterdag 3 maart - 19.45 uur - Hoevelaken

D-Day 6 juni 1944: het startsein voor de bevrijding van West-Europa door de geallieerde strijdkrachten. De grootste operatie tijdens de Tweede Wereldoorlog begon in Normandië, Frankrijk. Een enorme vloot van duizenden schepen brengt vanuit Groot-Brittannië een enorme invasiemacht naar de overzijde van het kanaal voor een massale landing op de Franse kust. Vanuit de lucht wordt de invasie over zee ondersteund met bombardementen en luchtlandingstroepen. Het merendeel van de oorlogsschepen behoort tot de Britse en de Amerikaanse zeemacht. Ook Nederlandse schepen, strijdkrachten en vliegtuigen leveren een bijdrage.

NAVO-generaal b.d. Arie Vermeij zal uitleg geven (met beeldmateriaal) hoe deze gedurfde operatie tot stand kwam, welke troepen en materieel werden gebruikt en wat er op de invasiestranden en de dagen daarna gebeurde. Vrijheid is niet gratis (Freedom is not Free) en is ook een genadegave van God aan ons. In Normandië alleen al kwamen er 92.000 jonge mensen om voor onze vrijheid.

NAVO-generaal b.d. Arie Vermeij heeft per 1 oktober 2014 zijn carrière bij Defensie afgesloten. Gedurende bijna 40 jaar heeft hij in verschillende functies kennis en ervaring opgedaan over veiligheidssituaties in de wereld. Hij heeft zelf in 50 verschillende landen gewerkt, waarvan 4 lange uitzendingen (half jaar) in Libanon, Bosnië (commandant van 1200 man) en Afghanistan(2x). In 2006 had hij in Afghanistan als plaatsvervangend commandant de verantwoordelijkheid over een internationale troepenmacht van 11.000 man. Andere korte missies gingen naar Irak, vele landen in Afrika, Rusland, Oekraïne en nog vele andere landen. De laatste drie jaar heeft hij zich voor de top van de NAVO verdiept in nieuwe internationale vraagstukken.

Ontdek de geschiedenis en Kom Ook! Aanvang 19.45 uur, inloop 19.15 uur. Entree € 9 (inclusief 2 consumpties

D.V. maandag 30 april t/m vrijdag 4 mei een 5 daagse reis naar Normandië en de invasiestranden. Klik hier voor meer informatie.

Vul uw eigen inhoud in.

Vul uw eigen inhoud in.

Vul uw eigen inhoud in.

Vul uw eigen inhoud in.