De vergeten Holocaust door sinto Zoni Weisz

Zoni Weisz boek
Zoni Weisz woonwagens

Zaterdag 11 mei - 19.45 uur - Hoevelaken

Zoni Weisz is op 4 maart 1937 geboren in een Sintigezin in Den Haag. Zijn vader was muzikant en instrumentenmaker. Om de kost te kunnen verdienen reisde de familie Weisz met een woonwagen door het hele land. Het familieorkest verzorgde ook optredens. Toen na juli 1943 woonwagenbewoners niet meer mochten rondtrekken van de Duitse bezetter, huurde vader Weisz een winkelpand in Zutphen.
Op 16 mei 1944 werden alle 'zigeuners' en 'woonwagenbewoners' in Nederland opgepakt, ook de familie Weisz. Het gehele gezin, op één na: Zoni ontsnapte aan deze razzia omdat hij bij zijn tante verbleef. Zijn moeder, twee zusjes en een broertje kwamen om in Auschwitz. Zijn vader overleed in een ander concentratiekamp in Polen als gevolg van dwangarbeid. Ongeveer een half miljoen zigeuners werden in de Tweede Wereldoorlog gedood door de nazi’s. Zoni Weisz overleefde.

Weisz zal deze avond vertellen over zijn jeugd als Sinto, over het verlies van zijn ouders, zusjes en broertje. Maar ook over zijn wonderbaarlijke loopbaan als topbloemist en arrangeur, en als internationaal promotor van de Nederlandse bloemenindustrie. Hij leverde bloemenarrangementen voor bijvoorbeeld de bruiloft van Willem-Alexander en Maxima. Nu zet hij zich in voor de zaak van Roma en Sinti.

Zoni is het aangrijpende verhaal van een zeer bijzondere Holocaust-overlevende.

Kom Ook! Aanvang 19.45 uur, inloop 19.15 uur.


Gedicht van Zoni

Langzaam zet de trein zich in beweging
Wanhoop, angst, verdriet gaan door me heen
Bewakers schreeuwen, laarzen stampen
Ik ben alleen.
Op dat perron verloor ik alles wat me dierbaar was
Alles, ook m’n zusjes blauwe jas
Ik heb gebeden, geschreeuwd, ik wil bij jullie zijn
Samen, samen sterven, voelen dezelfde pijn.
Na vijftig jaar, mijn kinderen zijn nu groot, is de pijn niet minder
Overwinnen zij hun dood?
Zoni, 1994

Vul uw eigen inhoud in.

Vul uw eigen inhoud in.

Vul uw eigen inhoud in.

Vul uw eigen inhoud in.