Gegijzelde Peter Oosterhuis over zijn ontvoering, wraak en vergeving

Zaterdag 29 februari - 19.45 uur - Hoevelaken

Het is 25 oktober 2010 als bij zijn hulporganisatie de telefoon gaat. Het is Peter: ’Ik ben ontvoerd’.
Bijna zes weken zat Oosterhuis vrijwel onafgebroken vastgeketend aan zijn chauffeur in Afghanistan.

Peter verbleef er namens een christelijke hulporganisatie. Op weg terug naar huis werd hij klemgereden en ontvoerd door wat later een groep criminelen bleek te zijn. Oosterhuis zat vastgeketend, werd geslagen, opgesloten in schuurtjes of badkamers, meerdere keren bedreigd met de dood en vooral ’s nachts naar steeds weer andere adressen gesleept totdat hij uiteindelijk vlak voor kerst werd vrijgelaten.

Er zijn momenten geweest dat ik dacht: hier houdt het op. Toen het bericht kwam dat de onderhandelingen waren mislukt omdat er geen losgeld werd betaald, zetten ze een mes op mijn keel….

De Bijbel is voor hem een houvast. Ik heb nooit getwijfeld aan zijn bestaan, maar daar in Afghanistan kwam de Bijbel voor mij tot leven."

Ook bij zijn pogingen in het reine te komen met wat hem is overkomen. Concreet wordt de vraag naar vergeving pas echt als een Afghaanse generaal hem twee jaar na zijn bevrijding vraagt om een van zijn ontvoerders aan de hand van een foto te identificeren.

„Het kwam er simpelweg op neer dat ik moest zeggen of de man op de foto mijn ontvoerder was. Later hoorde ik dat de man in de gevangenis was gegooid en uiteindelijk vermoord. Toen ik  later daarover nadacht, brak er iets in mij.”

Op deze avond zal Peter vertellen over zijn ontvoering, wraak er vergeving: ‘wie niet vergeeft, blijft altijd een gevangene’.

Kom Ook! Aanvang 19.45 uur, inloop 19.15 uur (entree € 9,-, incl. 2 consumpties)

Peter Oosterhuis

Vul uw eigen inhoud in.

Vul uw eigen inhoud in.

Vul uw eigen inhoud in.

Vul uw eigen inhoud in.