Met Kom Ook naar Israël en het overjordaanse

Deo Volente  in het najaar van 2018 organiseert de Kom Ook Groep opnieuw een 

inspirerende rondreis door het Beloofde Land en het Overjordaanse

Onder leiding van Bert Noteboom en Annet ten Hove bezoeken we Bijbelse plaatsen in Israël. Het reisprogramma ziet er afwisselend uit. De reis is verzorgd op basis van volpension. Je verblijft in goede Joodse hotels. Gaat jij ook mee in het jaar dat Israël zijn 70-jarig jubileum viert?

Dag 1 • Maandag 15 oktober 2018 • Heenreis

Vandaag begint onze reis naar het Beloofde Land. Per vlucht van Turkish Airlines vertrekken we vanaf Schiphol naar Tel Aviv (overstap in Istanbul). Na aankomst op de luchthaven van Tel Aviv, worden we verwelkomd door onze Nederlandssprekende gids, die ons begeleidt naar ons hotel in Tiberias. We zullen hier de eerste drie nachten verblijven.

Dag 2 • Dinsdag 16 oktober 2018 Boottocht Meer van Galilea – Berg der Zaligsprekingen – Wandelen naar Tabgha – Kapernaum – Fietsen in Ahula Vallei

Boker Tov, oftewel ‘goedemorgen’ in Israël. De dag begint met een boottocht op het Meer van Galilea. Vanaf het midden van het Meer zien we de stad Tiberias voor ons liggen. Aan de andere kant ligt het landschap van Gadarene. Na ontscheping bezoeken we de Berg der Zaligsprekingen. Hier staan we stil bij de Zaligsprekingen. Langs de helling van de Berg der Zaligsprekingen wandelen we naar Tabgha, de plaats van de wonderbaarlijke spijziging. In Kapernaum zien we de overblijfselen van het huis van Petrus en de synagoge.

’s Middags ondernemen we een sportieve activiteit. We reizen naar de noordelijk gelegen Ahula Vallei. In het Agmon Ahula Bird Park is er gelegenheid om een fietstocht te maken door  de mooie flora en fauna. Wil je niet fietsen, dan kun je het park verkennen met een golfkarretje. Het park is één van de landingsplekken van de trekvogels die van het noordelijk halfrond doorvliegen naar het zuiden.  Aan het einde van me middag keren we terug naar ons hotel in Tiberias voor diner en overnachting.

Dag 3 • Woensdag 17 oktober 2018 • Vallei der Tranen – Tel Dan – Hermon

Vandaag rijden we naar het land van de Gadarenen. Hier ligt Kursi op  de zuidelijke helling van de Golan hoogvlakte.  Het is de plaats waar de Heere Jezus de zwijnen uitdreef van de bezetene van Gadara. Men noemt deze vallei ook wel de Vallei der Tranen. Bij het monument in deze vallei zal ons verteld worden over de strijd die werd gesteden in de Zesdaagse Oorlog in 1973 spreken. In Kibbutz Elrom zien we een documentaire over deze korte oorlog, ook wel Yom Kippoer Oorlog genoemd. We reizen vervolgens verder naar Tel Dan dat in het uiterste noorden van Israël is gelegen, in opper-Galilea, dichtbij de grens van Libanon. In de tijd van het Oude Testament vormde Dan al de noordelijke grens. Hier liet koning Jerobeam twee gouden kalveren maken; hij plaatste deze in de heiligdommen in Beit El en in Dan. Hij wilde op deze wijze de eenheid in zijn rijk versterken. De Israëlieten zouden namelijk niet meer naar Jeruzalem hoeven te trekken om daar God in de tempel te aanbidden. Bijzonder is dat hier ook één van de oudste Kanaänitische poorten nog intact te zien is. Tel Dan is bovendien een natuurreservaat dat niet voor niets de bijnaam “Hof van Eden” heeft. Het reservaat is ongetwijfeld een van de mooiste plekjes in Israël. Onder een dik bladerdak ruist het snelstromende riviertje Dan, dat gevoed wordt door bronnen en water produceert met een constante temperatuur van 14,5 graden Celcius. Weelderige planten groeien overal, de temperatuur is aangenaam, ook midden op de dag in het heetst van de zomer. De flora en fauna zijn hier uniek in hun soort. Na ons bezoek aan Tel Dan rijden we door het landschap van Hermon, naar de voet van deze berg. Hier stappen we in de kabelbaan en gaan we naar de top van het Hermongebergte, dat voor 7% eigendom is van Israel. Vanaf de top zien we uit op de buurlanden Libanon en Syrie. Vol indrukken keren we terug naar ons hotel in Tiberias.

Dag 4 • Donderdag 18 oktober 2018 • Nazareth Village – Reis naar Jeruzalem – wandeling vanaf Gethsemané naar de top van de Olijfberg

We verlaten ons hotel in Tiberias en reizen naar Nazareth. We rijden door Kana, de plaats waar Jezus water in wijn veranderde, naar het centrum van de stad. We beginnen met een bezoek Nazareth Village, dat ons terugbrengt naar het leven uit de tijd van de Heere Jezus op aarde. Eén van de medewerkers van Nazareth Village leidt ons rond en geeft ons uitleg over hoe het leven in Nazareth er ruim 2000 jaar geleden uit zag. We sluiten dit bezoek af met een Bijbelse lunch. Gerechten uit de Bijbel worden ons geserveerd. Door de Jodaanvallei reizen we op naar Jeruzalem, waar we vroeg in de middag aankomen. Vanaf de Scopusberg genieten we van onze eerste aanblik op de stad, die ook wel de ‘navel van de aarde’ wordt genoemd. De bus brengt ons naar de ingang van de Hof van Gethsemané, waar we uitstappen. Na Gethsemané te hebben bezocht, klimmen we de Olijfberg op. Onderweg stoppen we bij Dominus Flevit, waar het ‘kerkje van de traan’ staat. Het is symbolisch de plaats die in herinnering brengt dat Jezus weende over de verwoesting van Jeruzalem, die Hij voorzag. Langs de ontelbare graven van de orthodoxe Joden, die begraven liggen tegen de helling van de Olijfberg, wandelen we naar de top van de Olijfberg. Vanaf dit punt ligt de stad werkelijk aan onze voeten. We genieten van een onvergetelijk uitzicht op de Stad van Vrede, gelegen in het Kidrondal. Aan het einde van de middag komen we aan bij ons hotel waar we inchecken voor diner en overnachting.

DSCN0256
Dag 5 • Vrijdag 19 oktober 2018  • Western Wall Tunnel – Hurva Synagoge – Wandeling over stadsmuren – Graf Oscar Schindler – Oude Stad – Aanvang Shabbath

Vandaag gaan we meteen eeuwen terug in de geschiedenis van Jeruzalem. We beginnen met een bezoek aan de Western Wall Tunnel waar we afdalen en komen bij de oorspronkelijke fundamenten van de Tempel van Salomo. We komen hier bij een stuk Bijbelse geschiedenis van eeuwen geleden. We bevinden ons letterlijk onder de Tempelberg en zien hoe in die tijd al op ingenieuze wijze werd gebouwd en werd nagedacht over de watertoevoer. Vanaf de Western Wall Tunnel wandelen we door de Joodse Wijk naar de Hurva Synagoge. Deze synagoge wordt door de Joden beschouwd als de belangrijkste synagoge in het land Israël. We bezoeken de Hurva Synagoge. ’s Middags maken we een wandeling over de stadsmuren van Jeruzalem. We zien het graf van Oscar Schindler, die 1200 Joden bevrijdde van de gaskamers. In de Oude Stad wandelen we over de Via Dolorosa, bezoeken we Bethesda en de Heilige Grafkerk. Aan het einde van de middag maken we de aanvang van de Shabbath mee bij de Klaagmuur.

Dag 6 • Zaterdag 20 oktober 2018 • Berg der Verzoeking Jericho – Qasr-el-Yahud – Dode Zee – Ben Yehuda

Vandaag vieren de Joden de Shabbath. Wij verlaten Jeruzalem en dalen af naar de stad Jericho. Na aankomst gaan we per kabelbaan naar het rotsplateau van de Berg der Verzoeking. Nu is hier een kloostercomplex gelegen. Indrukwekkend is de diepte waar we vanaf deze berg de woestijn van Judea in blikken en we Tel Jericho (het oude Jericho) zien liggen. Het is de plaats waar de satan Jezus verzocht om voor hem te knielen. Vanuit Jericho reizen we verder naar de Dode Zee. We bezoeken hier de fabriek van AHAVA, waar producten vanuit de Dode Zee worden vervaardigd. Er wordt ons uitleg gegeven over de geneeskrachtige werking van deze producten. Vervolgens gaan we naar de Dode Zee waar we ontspannen kunnen drijven, een aparte ervaring. Aan het einde van de middag keren we terug naar ons hotel. ’s Avonds is er gelegenheid om naar Ben Yehuda te gaan, waar de winkels weer worden geopend en de restaurants weer opengaan. De Shabbath is voorbij en dat wordt in de Joodse wijken gevierd.

Dag 7 • Zondag 21 oktober 2018 • Zondag in Jeruzalem

Vandaag is het zondag. In de ochtend wordt een dienst in het hotel gehouden die door Bert Noteboom wordt verzorgd. ’s Middags wordt een dienst gehouden in de Schotse Kerk op de berg Sion.

Dag 8 • Maandag 22 oktober 2018 • Bar Mitswahviering – Yad Vashem – City of David - Graftuin – Sound & Light Show Jerusalem

We beginnen vandaag bij de Klaagmuur waar we de Bar Mitswahviering meemaken. Joods orthodoxe jongens van 13 jaar treden officieel toe tot de gebedsgroep en lezen in aanwezigheid van hun familie uit de Torah. Het is een feestelijk gebeuren. Neem je fototoestel mee! Vervolgens bezoeken we op de Heuvel der Herinnering Yad Vashem. Het is een herdenkingsplaats waar 6 miljoen Joden, die zijn omgekomen tijdens de Holocaust, symbolisch toch een laatste rustplaats hebben gekregen. ’s Middags bezoeken we de City of David en komen we bij de oorspronkelijke fundamenten bij de ‘stad van David’. We gaan zelfs door de Hizkiatunnel, die uitkomt bij het Badwater van Siloam. We besluiten de dag in de Graftuin bij het geopende graf. We sluiten ons bezoek aan Jeruzalem af met het bijwonen van de sound & lightshow ’s avonds, een spectaculaire voorstelling.

Dag 9 • Dinsdag 23 oktober 2018 • Grenspassage naar Jordanië – Wadi Rum – Overnachting bij de Bedoeïenen

Na het ontbijt checken we uit en verlaten we Jeruzalem op weg naar het Overjordaanse. We passeren de grens naar Jordanië bij de Allenby Bridge niet ver gelegen van Qasr-el-Yahud, de plaats waar het Volk van Israël het Beloofde Land binnentrok. In Jordanië aangekomen reizen we door het landschap van Edom naar Wadi Rum. Hier maken we een jeepsafari door een betoverend landschap van rotsen, bergen, zandvlakten en de mooiste kleurschakeringen. We overnachten deze nacht bij de Bedoeïenen, een unieke ervaring.

DSCN0306
DSCN0347
IMG_20151028_092733077
Dag 10 • Woensdag 24 oktober 2018 • Petra

Na het bedoeïenenontbijt staan de kamelen klaar en maken we een kameeltocht bij opkomende zon. De stilte en de rust zullen we opmerken. We verlaten hierna Wadi Rum op weg naar Petra. Een deel van de reis hier naar toe gaat via de Koningswegen, één van de oudste wegen ter wereld. Aan het einde van de ochtend komen we aan in Petra. We bezoeken de stad, één van de Zeven Wereldwonderen. ’s Avonds overnachten we in Petra.

Dag 11 • Donderdag 25 oktober 2018 • Madaba – Nebo – Amman

Vol indrukken laten we Petra achter ons en reizen naar het landschap van Moab, dat ons doet denken aan de geschiedenis van Naomi, Orpa en Ruth, die vanuit Moab kwamen. In Madaba bezoeken we de kerk van Gregorius, waar de mozaïekvloer de oorspronkelijke landkaart van Palestina weergeeft. We reizen vervolgens noordelijker naar de berg Nebo, vanwaar we een prachtig uitzicht hebben op het Beloofde Land. De geschiedenis van Mozes gaat hier leven. In het kerkje, gelegen op de berg Nebo, is een moment van bezinning. Het openen van de Bijbel is zeer aan te bevelen. We eindigen onze reis vandaag in Amman bij de Citadel, waar we de overblijfselen zien uit de 2e-eeuw voor Christus. We overnachten in Amman.

Dag 12 • Vrijdag 26 oktober 2018 • Terugreis naar Nederland

Vanuit ons hotel laten we Israël  in Amman brengt de touringar ons naar de luchthaven van Amman waar we inchecken voor onze terugvlucht naar Amsterdam.

Reissom op basis van volpension en uitgaande van 35 betalende deelnemers € 1.895,-


Inbegrepen:

• Vliegreis Amsterdam-Tel Aviv en Amman-Amsterdam met Turkish Airlines met een overstap in Istanbul
• Luchthavenbelastingen en brandstoftoeslagen
• 11 overnachtingen in genoemde hotels of gelijkwaardig
• Kofferservice bij de hotels
• Volpension (ontbijt, lunch en diner)
• Rondreis per comfortabele touringcar met airconditioning 
• Nederlandssprekende gids tijdens de rondreis m.u.v. zondag
• Reisleiding evangelist Bert Noteboom en Annet Ten Hove
• Het beschreven dagprogramma  
• Entreegelden volgens programma (o.a. boottocht op het Meer van Tiberias, Nazareth Village, City of David, Kamelentocht en Jeepsafari bij Wadi Rum, Petra, grensbelastingen Israël en Jordanië)
• Reisinformatie per boeking

Niet inbegrepen:

• Reserveringskosten € 19,50 per boeking 
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen

Bijkomende kosten ter plaatse:

• Persoonlijike uitgaven
• Drankjes
• Fooien
• Niet genoemde entreegelden

Optioneel (direct bij te boeken):

• Reis- en annuleringsverzekering
• Toeslag 1-persoonskamer € 495,-

Opgave via Goed Idee Reizen: www.goedideereizen.nl/34081

Vul uw eigen inhoud in.

Vul uw eigen inhoud in.

Vul uw eigen inhoud in.

Vul uw eigen inhoud in.