Chafik Chnachi uit Zwolle overleefde ternauwernood de vlammenzee van de Schipholbrand. Hij ondervindt iedere dag nog de schadelijke gevolgen van dit voorval. Sinds die beruchte 26 oktober 2005 kampt Chafik regelmatig met nachtmerries, straatvrees en paniekaanvallen. “Het ergste was het gegil van de mensen,” blikt Chafik terug. “Dat ging mij door merg en been. Ik wilde zo graag helpen, maar werd tegengehouden. Op een gegeven moment hoorde ik geen geschreeuw meer. Toen wist ik; die mensen die net nog gilden zijn dood. Gestikt, verbrand.” De Schipholbrand kostte aan 11 illegalen het leven.

Direct na de Schipholbrand wordt Chafik overgebracht naar een ander detentiecentrum waar hij enkele maanden vast zit. Daarna volgt een reis langs diverse asielzoekerscentra in Nederland. De overheid weet niet goed wat het moet met de overlevenden en laat hen tijdenlang in onzekerheid. Uiteindelijk krijgt hij via een generaal pardon alsnog een verblijfsvergunning, maar een normaal leven opbouwen is voor Chafik vrijwel onmogelijk. 

Op zaterdag 26 november is Chafik Chnachi (Marokkaan) samen met Ricardo Toco (Afrikaan)  te gast bij de Kom Ook Groep in Hoevelaken. Ook gevangenbewaarster Roxana Kotzebue doet haar relaas. Wil je alvast iets over haar lezen ga dan naar de site van het Reformatorisch Dagblad. Een boeiende avond met mensen voor en achter de tralies tijdens de Schipholbrand. Ze worden geïnterviewd door journalist Riekelt Pasterkamp.