SARA, HET MEISJE DAT OP TRANSPORT GING

Rabbijn Lody van de Kamp

m.m.v. joodse zanger Gilad Nezer en musicus Marcel van der Poel
kindertransport 1
Truus wijsmuller 2.PNG
boek Sara

Donderdag 25 mei (Hemelvaartsdag) - 19.45 uur in Gorinchem

De jonge Joodse Sara wordt met haar zusje op transport gezet. Hun moeder blijft achter. Halverwege de reis verdwijnt haar zusje. Nu moet Sara alleen verder, helemaal naar Engeland. Haar wacht de vrijheid. Maar hoe vrij ben je als je zonder je moeder en zusje bent? En bij vreemde mensen woont? Heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop wacht ze al die lange oorlogsjaren af of zij haar familie ooit zal terugzien..

Sara wacht na de oorlog de vrijheid. Maar hoe vrij ben je als je zonder je moeder verder moet en gevoelens van schuld aan je knagen?  De kindertransporten, die voor de oorlog vanuit Duitsland werden georganiseerd, liepen via Nederland. Met dank aan Truus Wijsmulller. Dit  onvergetelijk verhaal over Sara is daarnaast ook een ode aan deze in ons land vrij onbekend gebleven verzetsheldin Truus Wijsmuller. Mede door haar inspanningen zijn zo'n 10.000 joodse kinderen gered. In 1966 werd zij door Yad Vashem onderscheiden met de titel “Rechtvaardigen onder de Volkeren”. Een ontroerend verhaal over een vergeten stukje geschiedenis: de Kindertransporten van 1939. Wat zijn de lessen voor deze tijd?

Lody van de Kamp

Op deze avond zal de joodse Gilad Nezer enkele liederen voor ons zingen onder begeleiding van musicus Marcel van der Poel

Rabbijn Lody B. van de Kamp (1948) studeerde voor rabbijn aan Talmoed scholen in Zwitserland en Engeland. Van de Kamp publiceert regelmatig in landelijke en lokale dag- en weekbladen. Ook geeft hij spreekbeurten over Israël en het Jodendom.
Marcel studeerde af aan het conservatorium en treedt regelmatig op tijdens evenementen van Christenen voor Israël. Gilad werd geboren in Israël maar de muziek trok hem naar Nederland. Hij is voorzanger van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam.

Vanaf 19.15 uur koffie en thee, programma 19.45 uur. De entree is € 10 inclusief consumpties.
Adres is: Christengemeente, Driekoningenstraat 2, 4201 JR  Gorinchem.
(parkeren: dichtstbijzijnde is Kazerneplein € 1,60 per uur of Buiten de Waterpoort € 3,- per dag, gratis: Woonboulevard,
Spijksedijk 16 (10 minuten lopen: https://www.gorinchem.nl/inwoners/parkeren-binnenstad_43322/). Ons advies is ’s avonds parkeren in de Kazerneplein. In het overzicht staat dat betaal parkeren tot 20.00 uur. Of Buiten de Waterpoort.

’s Middags wandelpuzzelrally en eten in Gorinchem

marcel en gilad 4

Vul uw eigen inhoud in.

Vul uw eigen inhoud in.

Vul uw eigen inhoud in.

Vul uw eigen inhoud in.