Vijftien jaar in een sekte – Hannelore van Otterloo

Hannelore Vrieswijk-met-kinderen-Foto-H-van-Otterloo
Hannelore 3
Hannelore boek

Zaterdag 19 september - 19.45 uur - Hoevelaken

Vijftien jaar zat Hannelore van Otterloo (42) verstrikt in de sekte Gemeente Gods van Sipke Vrieswijk. „Ik raakte mezelf volkomen kwijt.”

Hannelore van Otterloo groeide op in Krimpen aan den IJssel. Ze kwam vanaf haar derde jaar in aanraking met de sekte Gemeente Gods, onder leiding van Sipke Vrieswijk. Van haar negende tot haar vijftiende jaar verbleef ze met haar ouders Gert en Julia in het klooster van de sekte in Velddriel. Haar zusje Noalie werd weggestuurd uit het klooster en kwam terecht bij familie in Vriezenveen. Hannelore verbleef na de tijd in Velddriel een jaar met de sekte in Israël, enkele maanden in Zweden en een jaar in Cyprus.

In 1994 werd ze bevrijd uit de sekte, mede dankzij politieman Peter Withag. Sekteleider Vrieswijk en diens partner Aagje Folkerts zijn veroordeeld tot tbs en verdwenen jaren achter de tralies. Over Hannelore verscheen in februari 2020 het boek ”Hannelore. Het meisje uit de sekte” (uitg. Achtbaan).

Hannelore en haar man Eduard hebben vier kinderen in de leeftijd van 6 tot 19 jaar. Hij is monteur, zij „bewust” fulltime moeder. Het gezin is aangesloten bij de Evangelische Gemeente Hoogeveen.

Hoe help je een kind dat opgroeide in een sekte haar leven weer op te pakken? De Vriezenveners Bert en Hanneke Oudendijk stonden voor die zware opgave. Nergens op voorbereid namen ze hun nichtje Hannelore van Otterloo in huis.

Op 17 december 1994 haalde Bert Oudendijk samen met haar moeder de 17-jarige Hannelore op in Cyprus. De politie was erin geslaagd haar weg te halen bij sekteleider Sipke Vrieswijk. Hannelore zag dat echter niet als een bevrijding. Ze wilde niets liever dan bij ‘de profeet’ blijven. Toen ze werd opgehaald zei ze meteen: ‘Als ik 18 ben ga ik terug’.

Op deze avond een interview met Hannelore en Bert door journalist Riekelt Pasterkamp. 

Vul uw eigen inhoud in.

Vul uw eigen inhoud in.

Vul uw eigen inhoud in.

Vul uw eigen inhoud in.